fbpx

Ψυχολογική Υποστήριξη

Το παιδί και η οικογένεια αποτελούν ένα σύνθετο πλαίσιο με ποικίλες δυναμικές. Η πρόκληση της καθημερινότητας και πλήθος άλλων παραγόντων (περιβαλλοντικών, διαπροσωπικών, κοινωνικών κ.α) πολλές φορές δυσχεραίνουν τις σχέσεις των μελών της δημιουργώντας εντάσεις και προκλήσεις για τα μέλη της.

Η ψυχολογική υποστήριξη τόσο των παιδιών όσο και της οικογένειας έχει ως κύριο σκοπό να ομαλοποιήσει τις σχέσεις των μελών της, να τα ενδυναμώσει ώστε να αντιμετωπίζουν πιο εποικοδομητικά τις όποιες δυσκολίες τους και να θωρακίσει τον θεσμό της οικογένειας. Κάθε παιδί, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται, μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες, τις οποίες πολύ συχνά αδυνατεί να ξεπεράσει μόνο του. Τις περισσότερες φορές δε μπορεί να κατανοήσει από πού προήλθαν. Συχνά ο γονέας στην προσπάθειά του να βοηθήσει το παιδί να αντιμετωπίσει καινούριες και δύσκολες καταστάσεις αλλά και να ενημερωθεί για το αν ακολουθεί το σωστό δρόμο στην ανατροφή του παιδιού του, αναζητάει τη συνδρομή ενός ψυχολόγου.

Ο ψυχολόγος, βοηθάει το παιδί/έφηβο, μέσω της ψυχοθεραπείας, να μάθει να αντιμετωπίζει αυτές τις δυσκολίες, να μπορεί να κινητοποιεί τις ικανότητες που διαθέτει, να μαθαίνει να παρατηρεί και να ακούει τις ανάγκες του για να μπορέσει αργότερα να ανακαλύψει τον αληθινό εαυτό του.

Σε έναν ψυχολόγο μπορεί να απευθυνθεί όποιος αντιμετωπίζει συναισθηματικές δυσκολίες ή κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, χωρίς αυτό να ανάγεται αναγκαστικά στη σφαίρα της ψυχικής διαταραχής. Σήμερα, όλο και περισσότεροι ευαισθητοποιημένοι γονείς αναζητούν τη βοήθεια ενός ψυχολόγου χωρίς ταμπού και δισταγμούς. Με μόνη σκέψη στο μυαλό τους να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν τα παιδιά τους.

Πιο αναλυτικά, οι γονείς αναζητούν τη βοήθεια ενός ψυχολόγου όταν το παιδί ή ο έφηβος:

Παρουσιάζει επιθετική, παραβατική ή αντιδραστική συμπεριφορά στο σχολείο ή το σπίτι.

Μπλέκει σε καυγάδες και χειροδικίες.

Λέει ψέματα.

Παρουσιάζει δυσκολίες στη μάθηση, υπερκινητικότητα ή διάσπαση προσοχής.

Παρουσιάζει αναπτυξιακές δυσκολίες (π.χ. αυτισμός, σύνδρομο Asperger).

Μοιάζει να αποσύρεται από τις παρέες και να κλείνεται στον εαυτό του.

Μοιάζει να μην έχει αυτοπεποίθηση.

Υπάρχει απώλεια αγαπημένου προσώπου (π.χ. θάνατος γονέα, γιαγιάς, παππού).

Έχει δυσκολίες στον ύπνο (εφιάλτες, αϋπνίες, υπνηλία).

Αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία, παχυσαρκία).

Έχει εξαρτησιακές σχέσεις με την τεχνολογία (PlayStation, Instagram κ.α.)

Παρουσιάζει βραδινή ενούρηση ή εγκόπριση.

Έχει να αντιμετωπίσει αλλαγές στο οικογενειακό πλαίσιο (π.χ. διαζύγιο γονιών).

Μοιάζει κατηφής, θλιμμένος, λυπημένος.

Υποφέρει από διάφορες φοβίες ή έντονο άγχος.

Αναφέρει την αυτοκτονία και το θάνατο.

Κάνει χρήση τοξικών ουσιών.

Έχει υποστεί σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση.

Όταν οι ίδιοι οι γονείς χρειάζονται συμβουλευτική στήριξη και καθοδήγηση (π.χ. για θέματα αδελφικής ζήλιας, ανυπακοής, υιοθεσίας, κτλ).

Μην ξεχνάμε ότι όσο πιο σύντομα ζητήσετε βοήθεια τόσο καλύτερο είναι για το παιδί, μιας και η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Στο κέντρο μας θα σας λυθούν όλες οι απορίες.